ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

21 de novembre del 2009

L'oral i l'escrit


Hola a tothom!!

Ahir vam estar reflexionant al voltant de l'adequació dels texts a diferents aspectes com l'àmbit d'ús, el codi... com els gèneres i la finalitat comunicativa del text, és a dir, allò que es pretén que copse el lector era allò que més informació ens donava sobre el text i ens aprofitava, d'altra banda, molt i molt per a fer una bona anàlisi. Però també vam poder reflexionar sobre com, de vegades, les fronteres entre els gèneres són dèbils, els àmbits d'ús comparteixen texts diversos i el canal oral i escrit... ja no són el que eren!!

Sobre l'oral i l'escrit, sobre allò espontani (sense oblidar l'oral preparat) i allò elaborat amb mestria artesanal, els temps, la realitat i els parlants obliguen al canvi de les definicions tradicionals. Tanmateix, més coses estan canviant. Us deixe un vídeo per a la reflexió:




Com ens afecta aquesta "revolució de la informació" als diferents aspectes de la nostra vida? Pel que fa a les relacions socials? A la formació acadèmica? En l'oci (música, audiovisual, art)? En com manipulem el llenguatge? La creativitat? La possibilitat de compartir? En la imatge que donem? En la imatge que volem donar...?

Joan Fuster va escriure: "En els temps de la cibernètica l'important és saber parar una màquina".

O no?

Imatge de http://www.hoobaa.net

13 comentaris:

Anònim ha dit...

hola Oreto!
el video me pareix molt bo,perque nos mostra amb tota claritat els canvis que hi ha actualment a l'hora de comunicar-nos.Respecte a les questions plantejades:jo pense que si que ens afecta en la nostra vida,per un costat ens facilita la comunicació amb altres països mes llunyàns,com per exemple amb el messenger,podem posar una cambra i veure nos,però per altre costat pense que deixem molt aparcada la mijor comunicació,la escrita,una carta,un vers...des de que la gent s'ha acostumat a utilitzar la comunicació tecnològica aquestes medis s'han perdut practicament.En conclusió,manipulem el llenguatge segons ens convenga,pel messenger utilitzem emoticones,(com vam dir en clase altre dia)y aixó ens serveix per a parlar del nostre estat d'anim,que barbaritats!Amb una simple careta :)encara que també tinc que dir que astó libera la nostra imaginació perque ens fa inventar moltes formes de comunicació que fa anys no ens hauríem imaginat.moltes gracies per el video m'ha agradat molt :).
ESTHER FUENTES (2ºBATCH.A)

ORETO ha dit...

Hola Esther!

Entenc perfectament tot el que dius. Jo crec que les noves innovacions tecnològiques mai arribaran a substituir la calidesa d'una mirada, el color d'uns ulls, l'emoció d'una abraçada. També pense que l'escriptura i els versos són escriptura i versos, també si els fem amb l'ordinador. I que, fins i tot, potser el correu electrònic fa que enviem més cartes ara que abans, ja que no hem d'anar a correus, posar el segell... és més còmode.

Pense que, com vols expressar tu, les màquines han de ser un complement molt bo, però les relacions personals i humanes han de ser el centre de la comunicació.

Gràcies per la teua valuosa opinió.

Una abraçada.

Francesc J. López ha dit...

Oreto, un vídeo molt interessant que desconaixia i mostra molt gràficament els companents de l'escriptura digital. Gràcies

ORETO ha dit...

És un bon vídeo per a la reflexió. El vaig descobrir al màster de la mà de Laura Borràs.Una abraçada Paco.

Anònim ha dit...

Hola Oreto!

El video em pareix molt bó, m'ha impactat molt la part en la que apareix la frase "The Machine is using us", es un tant estranya. Pel que fa a les preguntes, jo crec que el ús d'emoticons als texts es bó, perque no podem veure la perona amb la que estem parlant, i així li podem expresar les nostres emocions, però, també cap pensar que aquest llenguatje ens pot enganyar, ja que no sempre la gent possa el que realment esta pensant o sentint.
Jo crec que el millor es el llenguatje parlat, ja que quan veus l'altra persona és més fácil adivinar la seua opinió gràcies a les seues expresions.

Sara Poveda (2nd Bat.A)

Marina Gil ha dit...

Esta clar que les noves tecnologies ens aporten avantatges que avans no teniem, i com dius el treball d'anar a correus i tot es perd per tan sols clicar "enviar" a l'ordinador.
Pero pense que on esté l'emocio d'esperar una carta que es quite tot! No es el mateix obrir la "bandeja de entrada" que obrir el nostre buzón.
Aun así, com diu Esther, la comunicaciò s'agranda i podem parlar amb cualquier persona del planeta :)

M'agradat molt el video! ^^
Saluts!
Marina Gil (2nd Bat-A)

ORETO ha dit...

Hola Sara, tens raó: cal anar amb compre amb els enganys per Internet. Per això és millor no donar dades personals si no coneixem en persona a la persona amb la qual parlem. Pel que fa al títol, "The machine is using us" s'usa per fer un joc de paraules, perquè després diu "The machine is (using) us"; vol dir que Internet no és dolent per si mateix sinó que depén de l'ús que en fem nosaltres "La màquina som nosaltres" i per tant podem usar-lo per a millorar la nostra societat.

Tens raó Marina, la carta en la bústia té el seu misteri. però no és igual rebre una factura que una carta d'un amiga; així mateix passa amb el correu electrònic. La comunicació en persona és insubstituïble, i Internet mai la suplantarà sinó que la complementarà i la millorarà.

Besets a les dues i gràcies per participar!!

Anònim ha dit...

Hola a totes!!
Jo pense que les noves tecnologies com el messenger, el mòbil, els correus electrònics... ens facil·liten molt les coses. Però, jo per exemple, no sóc molt partidària del messenger, perque quan escrivim ací fem moltes errades i a més acortem les paraules , coses que ens afecten a l´hora de fer els exercicis o de fem un treball... A mi m´agrada més fer lescoses a mà i escrire cartes!!!
Però no estic en contra de les noves tecnol·logies! al contrari, gràcies a aquestes puc parlar amb ma germana!!!

Besets i fins demà!!!

Elena Beneyto (2n bat-A)

ORETO ha dit...

Hola Elena!!

Moltes gràcies per la teua opinió. Això d'acurtar les paraules no estic segura que siga pel Messenger, perquè jo quan anava a l'institut ho feia en prendre apunts i no tenia ordinador. El que sí que crec que, potser (i no n'estic gens segura) ens afecta a la cal·ligrafia.

Una abraçada i fins demà!

Tania Sanchez ha dit...

Hola Oreto!

el video m'agradat molt perquè reflecteix les conseqüències de les noves tecnologies com el menseger, els xats.. ( internet) això ens ajuda molt a l'hora de comunnicarnos amb persones que estan lluny de nosaltres ja que és rapid i senzill, però és una cosa fria i distant que no a porta gens de sentiments com una carta o una cridada de telefon. ja que són converses escrites al moment es causen moltes faltes de ortografia i s'utilitzen paraules "vulgars" com tambe passa en una xerrada col·loquial entre amics o familiars. pense que aquestes tecnologies han camibiat la societat i la segiran canviant.

una abraçada

ORETO ha dit...

Hola Tània!!

sí, al Messenger fem faltes o usem paraules col·loquials, com també passa com xarrem amb els amics!

Però què passaria si usàrem el Messenger per a fer una classe a distància per tal d'aclarir dubtes abans de l'examen? T'esforçaries més a escriure bé? Depén del mitjà, com escrivim, o depén de la finalitat comunicativa?

Gràcies per la teua aportació.

Fins dijous!

Tania Sanchez ha dit...

Hola Oreto!

La veritat es que m´esforzaria molt mes a escriure millor sense faltes de ortografia i amb paraules mes estandars del món de l´escola. i crec que depèn de la finalitat comunicativa perquè no és el mateix parlar amb un amic sobre el cap de setmana que parlar amb una professora sobre la situacio soci cultural durant la dictadura.

o tu que penses?

fins dema!

una abraçada!

ORETO ha dit...

Doncs m'has convençut, xiqueta! XD

Brometes a banda, tens raó. Segur que si férem la classe pel messenger t'hi esforçaries més a no fer faltes, com fas (fem) i molt bé als comentaris que envies al blog. La clau, com bé dius, està en la situació comunicativa.

Besets.