ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

19 de setembre del 2008

Un text periodístic i un fet sorprenent


Una estafa alternativa


Un activista antisistema assegura que ha «robat» 492.000 euros a bancs per entregar-los a moviments socials. El jove afirma que ha fugit a l'estranger per evitar «possibles represàlies»

«He expropiat 492.000 euros a 39 entitats bancàries a través de 68 operacions de crèdits. Incloent-hi interessos de demora, la xifra actual del deute és de més de 500.000 euros, que no penso pagar.» D'aquesta manera resumeix l'activista dels moviments alternatius Enric Duran la seva acció «d'insubmissió a la banca», que explica fil per randa en la publicació Crisi, de la qual se'n van repartir ahir 200.000 exemplars, gratuïtament, en 150 punts de distribució de Catalunya. La revista, que és de tirada única, s'ha editat amb una part dels diners que Duran va obtenir gràcies a la suposada estafa, que es remunta a la primavera del 2006.

Aquesta notícia m'ha semblat sorprenent. A vosaltres què us sembla? Què en penseu de tot plegat?

Si voleu llegir la resta de la notícia punxeu ací. Si voleu veure un vídeo on Enric Duran s'explica punxeu ací. Si voleu accedir a la revista Crisi que ha publicat amb part dels diners de l'estafa punxeu ací.

Bon cap de setmana!

15 comentaris:

anónimo ha dit...

Hola, sóc la teua alumna Rocío Rubio i Molina de 2n. de batxillerat B.

Al llegir aquesta notícia he quedat molt sorpresa, sobre tot per la valentia d’aquest xic que lluita, no sols de pensament, sinó també amb grans fets, en contra de tot el sistema capitalista instaurat a Espanya. Enric Duran reivindica així els drets dels més desafavorits, ja que solament roba als bancs (signes del capitalisme) per a contribuir amb obres socials molt més necessitades tant d’economia com de consciència social.

A tall de cloenda, podem dir que Enric Duran té un comportament admirable, ja que es comporta com un autèntic Robin Hood del segle XXI, que falta en fan.

ORETO ha dit...

Hola Rocío, benvinguda! Gràcies per trencar el gel. Has fet una bona aportació.

Mrs Gallagher ha dit...

Hola, sóc Carmen Navarro, també de 2n de Batxillerat B.
Estic d'acord amb Rocio i la seua comparació d'aquest xic amb Robin Hood. Que un jove robe als rics per contribuir a la millora de la situació dels pobres y els menys afavorits em pareix no sols sorprenent i admirable, també crec que mereix molt més atenció del mitjás de comunicació, que em sembla que tenen el criteri de la importància de les notícies una mica desenfocat. Lo que més m'ha sorprés d'aquesta notícia es el fet de que no haja tingut massa relevància, com ja he dit, pero els periódics amb més tirada o el telediaris. Tindrem que esperar per a vore la conclusió d'aquest assumpte, però per la meua part, no més per la valentia que ha mostrat aquest xic, espere que tinga un bon desenllaç.

P.D: Supose que hi haurá unes 231498761925 faltes, però no estic molt familiaritzada amb la llengua =P Si vols, pots acceder al meu blog y comentar també, aunque els textos son una miqueta...enrevesats.

ORETO ha dit...

Tens raó Carmen, el criteri de la importància no està massa clar. Gràcies per participar!

Anònim ha dit...

Hola! Sóc Ana Martínez de 2n de batxillerat B.

Pense que robar no està bé,pero en aquest cas estic d'acord amb les meues companyes,ya que Enric Duran tot el que hi fà ho fà per un bon fet, per ajudar la gent més desfavorida, la que no té diners i la que en realitat està en crisis, repartint així els beneficis que obté el banc per a l'interes de la resta de ciutadans.

El meu comentari es curtet! i no tan bó com el de les meues companyes pero supose que el important es participar ^^ ,també tinc moltes faltes,pero crec que despés de 16 anys, les meues faltes de ortografía no tenen remei!


Ana Martínez.

ORETO ha dit...

Hola Ana! Clar que sí, l'important és participar per practicar la llengua escrita. Així també millora l'ortografia ;-)

b_p_p ha dit...

hola!
soc blanca de 2n bat B
l'altre dia quan vas parlar per damunt d'aquesta noticia vaig tener curiositat per llegirla..
m'ha paregut molt intesesant
pense que com ara esta el mon es molt dificil per la gent pobra accedir a molts privilegis que nosaltres podem accedir i per aço hem de contibiur tots en ajudar com puguem...
jo no tinc la valentia d'aquest xiquet i mai se m'hauria ocorrit fer aquest fet peró pense que hi haurà altres formes d'ajudar per exemple al la meua antiga escola "las monjas" tots els anys hi ha 3 o 4 campanyes per donar diners..roba..aliments...per ajudar a la gent que no tè cap cosa!

fins demà!!

ORETO ha dit...

Hola Belén! Jo també crec que qualsevol campanya d'ajuda és una bona iniciativa. Però de vegades em pregunte si això serà prou.

Anònim ha dit...

Hola, sóc Miriam Micó Gómez, de 2n de batxillerat B.
Per fi he pogut escriure, jeje, aquest fet, no l'havia sentit de no haver sigut per aquesta página, i de fet es un cas molt interesant, ja que crida molt l'atenció que una persona que haja sigut capaç de furtar tants dines, siga per a una bona causa, i que encara que l'estigen buscan, ell demostra molta valentia... A més de que té que ser una persona que té les seues idees clares, perquè una persona normal no se li ocurreix furtar tants dines i damunt de que consegueix estafar tants dines, ell no es beneficia d'aquesta estafa, ja que heu ha fet per a les persones més desfavorides.

ORETO ha dit...

Míriam, moltes gràcies per participar :-) Però el tema de furtar, encara que siga per a un bé, sempre crea un conflicte ètic, no? Altra cosa és que ell no ho veja com un robatori...

Anònim ha dit...

Holaa! Sóc Alba Sánchez de 2on B, i per fi m'he decidit a participar.

Pense que les meues companyes tenen raó, i també el que dius de que furtar crea conflicte encara que siga per bé. Aquest tema em porta a la memòria una pel·lícula (no recorde el nom) en la qual un home que es dedicava a robar bancs i ho reconeixia obertament, deia que per a ell això que feia no estaba malament. Per a ell, el que estaba mal eren les guerres, la fam al món, etc. En part opine que té raó, però deixant de banda a l'home de la pel·lícula, em sembla molt millor el que ha fet Duran ja que no és per a benefici propi a diferència de l’altre que vivia amb tota classe de luxes.

En quant al tema que ha mencionat Blanca, de les campanyes que destinen algunes ajudes als països subdesarrollats, jo no crec que siga la millor solució. Encara que és clar, millor això que res... Però en la meua opinió, els qui de veritat podrien acabar amb aquest problema no volen perquè no suposaria ningún benefici per a ells. És més, podria suposar la pèrdua de molts dels seus privilegis.

Aquest és un tema de díficil solució amb aquestes circumstancies, molt trist, però vull pensar que no impossible.

ORETO ha dit...

Alba, has fet una magnífica argumentació a partir de la notícia. Continua amb pràctica i interés i faràs molt bons comentaris de text.

Teresa ha dit...

Bé, els bancs no "roben", però "furten", i generalment ho fan a la gent que menys diners té. Per tant... Qui furta a un lladre...:-)

Anònim ha dit...

Hola soc Rosa de 2batB i com sempre estàs mencionant en clase el tema del blog i dels comentaris de la gent...m'ha entrat curiositat per vorer de que va aquesta pàgina.

En referència al text, pense que aquest xic és molt admirable, ja que es juga la seua llibertat a canvi d'obtenir beneficis per a la gent menys favorida. Encara que la paraula "robar" no sona massa bé, podria dir que em plena de satisfacció saber que hi ha gent que fa eixes coses per ajudar a altres.

I bé,desde el meu criteri de valoració, puc estar o no dacord amb les meues companyes, però del que si que esctic segura és que hi ha que fer alguna cosa sobre aquest remei ja que pense que aquest tema ens perjudica a tots, de manera més o menys greu, però a la fi, a tots.

ORETO ha dit...

Blanca: uf, disculpes pel canvi de nom.
Teresa: això diuen. Gràcies per la visita. I per la matisació semàntica!
Rosa: me n'alegre per haver despertat la teua curiositat. Jo pense també que hauríem de tindre pensaments més solidaris...