ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

30 de setembre de 2010

Rata de biblioteca

Imatge de l'escriptor Sam Savage
Aquesta expressió s'ha dit sovint de les persones a qui els agrada molt llegir o estudiar, una mica despectivament, si voleu. Fa uns dies, però, hem llegit un fragment d'un text sobre una autèntica rata de biblioteca. 

Heus ací una ressenya de la primera obra de l'escriptor Sam Savage:

______________________________________________________________________________


Firmin, aquest petit llibre ha estat una agradable sorpresa. Sam Savage ens explica la història autobiogràfica d'una rata de llibreria. La narració és en primera persona fet que sobta una mica al principi, però és que Firmin, la rata, ens explica les seves memòries i vivències en un món que li ofereix una finestra molt particular a la societat humana.

El llibre és fresc, original i ens farà riure més d'un cop, però la història en si és bastant trista. Hem de tenir en compte que Firmin és una rata que llegeix, i no qualsevol cosa (bé, al principi si) sinó que llegeix literatura de la bona. De fet, ell en explica la seva biografia amb referències bibliogràfiques contínuament i que van disminuint a mida que la rata es fa adulta. Coneix el món tal i com el descriuen els llibres i es va adonant que no és exactament com se l'imagina. A més, encara que li agradaria parlar amb els humans i discutir amb ells de literatura, té les evidents limitacions de ser una rata: no parla, és maldestre, no plora i ell es troba molt lleig. També té els problemes d'una rata a l'hora de buscar menjar i un lloc on viure. Tot i així aconsegueix tirar endavant una vida on la resta de rates l'eviten perquè és diferent.

El la vida de Firmin en realitat és una mica poètica des del punt de vista que en Firmin s'alimenta de llibres i sembla ser que és això que el fa ser com és. Però a més té una història familiar dramàtica, com totes les rates, i viu en un entorn deprimit del Boston dels anys seixanta on, a més, intenta fer amistat amb un llibreter que veu la fi de la seva llibreria i un escriptor que no toca de peus a terra. Aquests ingredients fan que Firmin experimente unes emocions humanes que ens entendreixen el cor però ens mostra, de tant en tant, el seu caràcter esquerp i malfiat de rata.

Firmin
Sam Savage
Editorial: labutxaca
Col·leció: Narrativa
Edició: setembre de 2009
ISBN: 978-84-92549-91-7
Pàgines: 208
Preu: 6,95 €

______________________________________________________________________________
Vos deixe un vídeo que parla de la història. Està en anglés i podeu escoltar-lo traduït, si voleu, ACÍ.______________________________________________________________________________
IMPORTANT!!!

SI VOLEU COMPROVAR QUE ELS VOSTRES COMENTARIS FUNCIONEN, FEU-HO EN LES ENTRADES MÉS RECENTS (COM AQUESTA O L'ANTERIOR) PERQUÈ EN LES DEL CURS PASSAT JA NO ES PUBLIQUEN.

GRÀCIES PER PARTICIPAR!

4 comentaris:

Teresa ha dit...

Ei, no coneixia aquest llibre, però de segur que me'l llegiré. Sembla una història molt tendra.

Gràcies per l'apunt.

ORETO ha dit...

Besets Teresa!

Carmen ha dit...

A mi em va cridar l'atenció i me'l vaig comprar, i encara que no me l'he llegit, no tardaré gaire en fer-ho. Un altre que també us agradarà serà: L'home que explicava històries de Rabih Alameddine.

ORETO ha dit...

Ja ens contaràs, Carmen! Molts besets guapa!