ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

2 d’octubre del 2008

Dos mil habitants, trenta llibreries


Els pobles petits s'empesquen de tot per captar visitants i, si escau, habitants. De totes les propostes, una de les més originals és la que des de fa quatre dècades ha convertit el petit municipi gal·lès d'Y Gelly Gandryll (Hay-on-Wye, en anglès) en el poble amb més llibreries per metre quadrat. Tot començà el 1961, quan el bibliòfil Richard Booth s'hi instal·là i va veure que els llibres podien aturar el constant degotís d'habitants i de visitants d'Y Gelli

Actualment, aquest poble de dos mil habitants té més de trenta llibreries, entre les quals la de Booth, amb quatre-cents mil exemplars. La important presència de llibres al carrer, més el Hay Literary Festival (que es fa anualment des del 1988), atreu la no gens negligible xifra de mig milió de visitants l'any. Per això molts pobles s'hi han inspirat i s'han constituït en 'municipis del llibre', sobretot a Europa.

A l'Organització Internacional de Pobles del Llibre (IOB), s'hi aplega una bona part dels 'petits pobles rurals en què hi ha una gran concentració de llibreries de segona mà i de vell', com Bredevoort (Països Baixos), Fjaerland (Noruega), KampungBuku (Malàisia), Montereggio (Itàlia), Redu (Bèlgica), Sedberg (Anglaterra), St-Pierre-de-Clages (Suïssa), Sysmä (Finlàndia), Tvedestrand (Noruega), Wigtown (Escòcia) i Wünsdorf-Waldstadt (Alemanya).

Ni entre els membres de la IOB ni en la Wikipedia no hi ha cap poble del país. Els més pròxims són el municipi occità de Montoliu (Llenguadoc), amb museu del llibre i de les arts gràfiques inclòs, i el poblet castellà d'Urueña, amb poc més de dos-cents habitants i onze llibreries.

Extret de Vilaweb, dijous 25 de setembre de 2008.

Sobre la foto: "Jan Reymond takes the remaining books and creates an installation. Reymond says he wanted to give the unsold books "a last life" before they got thrown away. http://www.bookpatrol.net/2007/10/book-arch-of-romainmtier.html".


Havíeu imaginat mai una manera tan original de promocionar turísticament un poblet? Què us sembla? Coneixeu altres casos semblants?

La fotografia no és del poble. És de l'artista que cite més amunt, Jan Reymond. Què us suggereix? Us agrada?

I, com que la cosa va de llibres, ací us en deixe un GENS complicat de llegir. Que passeu bones festes!


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Oreto¡ soc Lola, alumna de 2a. D´entrada perdona la meua expressio,no estic acostumada a parlar en valencia,y tampoc a escriure,com pots veure i menys a ordinador¡¡¡ Estic a Valencia pasant el pont,que millor per celebrar el dia de la nostra Comunitat¡ Aprofitant que tin acces a internent,ja que a casa no en tinc,volia fer una visita a la pagina.
Acabe de llegir el text,i m´ha paregut molt bona idea.La veritat es que hi ha que moure la cultura encara que siga amb una finalitat turistica i que millor que mediant els llibres,ja que vivim en una societat on s´ha perdut l´habit de llegir.
Al meu poble,van a tancar una de les llibreries mes antigues,per no dir la primera i mes antiga.Esta plena de estanteries i llibres antics plens de pols,pero li dona un aire misterios que personalment me agrada molt.El bon tracte i la atencio als seus clients la feien especial.Va passar de pares a fills,generacio tras generacio i ara al 2008 la cadena es trenca,al sigle de la impaciencia i les prises,del aqui i ara,del tracte impersonal i les grandes superficies... Per sempre acompanyara el meu concepte de llibreria,del saber,de l´amor pels llibres,de la olor a paper,la goma d´esborrar i del gust dels dueños per un treball ben fet.
Mentres que a pobles de dos mil habitants hi ha trenta llibreries,a Elda amb sisanta mil hi ha cuatre, i una d´elles tanca les portes per jubilacio.
Es pot endevinar de tot aixo que el que menys ens sobra es,en aquest cas l´habit de llegir per plaer.Una pena.
Bones festes a tots¡

ORETO ha dit...

Gràcies Lola! És un gust llegir-te. Que disfrutes del pont, passa-t'ho molt bé.