ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

19 de gener del 2009

200 anys del naixement...

d'Edgar Allan Poe

Va néixer a Boston, el 19 de gener de 1809, fill de dos actors de teatre, Elisabeth Hopkins i David Poe. El pare es va perdre de vista ràpidament, i la mare va morir el desembre de 1811 a Virgínia, on el ric comerciant John Allan i la seva muller es van afillar el petit Edgar. El 1815 John Allan es va traslladar a Londres, on Edgar va anar als millors col·legis, fins a la tornada, el 1820. Va continuar l'aprenentatge a les escoles més prestigioses de Richmond i després a la universitat de Virgínia, a l'època en què van començar les diferències amb el pare adoptiu, a causa dels endeutaments i els projectes sentimentals d'Edgar, que el 1827 va fugir cap Boston i va començar a publicar poemes, sense cap ressò. Després d'un parell d'estades a l'exèrcit, el 1831 es refugià a casa d'una tia a Baltimore i s'inicià en el periodisme i l'escriptura de contes satírics. Les crítiques literàries que publicava li van portar conflictes, i el 1836, quan ja era víctima de l'alcoholisme i les crisis nervioses, es va casar amb la seva cosina Virginia, que encara no havia fet catorze anys, i es van instal·lar a Richmond. Poe anava col·laborant en diaris i revistes, i el 1839 va publicar una selecció dels millors contes. Virginia, l'esposa, va emmalaltir, passava temporades de recuperació i d'altres de greus recaigudes, la feina d'Edgar era inestable i conflictiva, van viure una temporada a Filadèlfia, fins que el 1844 aterraren a Nova York. El 1845, amb la publicació del poema "El corb", va arribar el reconeixement per a Edgar Allan Poe. Va continuar treballant en diaris i periòdics, arribà a ser l'amo d'una revista i a controlar els cercles literaris de Nova York, però contínuament s'embolicava en baralles i querelles i la seva salut també anava minvat. El 1847 morí Virginia, la seva dona, i ell mateix va emmalaltir. Va tenir crisis sentimentals sucessivament i simultàniament pretenent a dues dones, continuà publicant assaigs, contes i poemes, i a la darreria de setembre de 1849, en unes circumstàncies que encara ara donen peu a especulacions, va fer una escapada a Baltimore, on el 3 d'octubre el van trobar desmaiat al carrer i on va morir a l'hospital el dia 7.

Informació extreta de la pàgina de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia

Us recomane moltíssim els seus contes de terror.

I si voleu escoltar-ne un, ací teniu El corazón delator
(primera part i segona part).
També és molt recomanable El gato negro
(primera part, segona part, tercera part
quarta part i cinquena part)

Us recomane abaixar la llum i pujar el volum
dels vostres auriculars...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Oreto! Soc Arantxa!

Finalment sí que ha aconseguit el rècord Lluís Colet! Me n'alegre molt, i la veritat es que té molt de mèrit!

Pel que fa als contes que has deixat de Allan Poe per escoltar-los. Ja ho faré per la nit quan no puga dormir com has dit tu. Aleshores no podré dormir gens jaja!

Adeu!

Adeu!

Oreto Doménech ha dit...

Gràcies Arantxa!!

Veritablement pel dia no és igual. Però per la nit, quina pooor!

Anònim ha dit...

Hola Oreto, soc Miriam Alba.

He escoltat "El corazón delator" y m'ha agradat molt, ja havia escoltat alguna referència d'aquest conte pero no el coneixia sencer.
Quan tinga mes temps ja escoltaré l'altre.

Moltes gracies!

Oreto Doménech ha dit...

Hola Míriam, benvinguda! Me n'alegre que t'haja agradat. Et recomane la resta dels Contes de Poe.

És una llàstima que les ràdios no facen més programes d'aquesta mena.

Bon cap de setmana!

Lola Shadows ha dit...

No m'havia adonat d'aquesta entrada!! Sóc Carmen Navarro, y sóc la fan nº 1 de Edgar Allan Poe!! Tinc tots els seus contes de terror i per descomptat els he llegit tots, el meu favorit es "El pozo y el péndulo", . Mai havia llegit res que em haguera fet sentir de veritat com si estiguera dins de l'història, com si estiguera tancada dins del mateix forat que el protagonista. A la fi, els dos contes que has enllaçat ací també son del meus favorits, el de "El corazón delator" es terrorífic, m'agrada molt =). I pel que fa a la biografia de Poe que has posat, m'ha descobert moltes coses d'ell que no savia, per exemple, que va començar fent periodisme i contes satírics!

No tinc molt de temps però trataré de fer més visites al blog perquè he trobat coses molt interesants!! ^^

Carmen.

ORETO ha dit...

Aleshores, si ja has llegit tots els contes (són fantàstics!) et recomane la seua única novel·la: Les aventures d'Artur Gordon Pym. Breu, però intensa. Seràs molt benvinguda ací! S'accepten suggerències.