ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

18 de gener del 2009

Colet (II)


Lluís Colet assoleix el rècord mundial del discurs més llarg després de parlar 124 hores seguides

El perpinyanès Lluís Colet ha aconseguit aquest dissabte superar el rècord del discurs més llarg del món després de parlar ininterrompudament durant 124 hores en català. D'aquesta manera, Colet ha superat l'indi Jayasimha Ravirala –que en els dos últims anys disposava del record Guiness, amb més de 120 hores consecutives–, i ha pogut retre homenatge a la llengua catalana i "atreure l'atenció sobre la seva realitat a França". Colet ha dedicat aquesta proesa "a tota aquella gent i associacions que defensen i promouen la cultura catalana a la Catalunya del Nord", abans d'entonar Nosaltres, aquí, parlem català amb el cantautor Jordi Barre i Els Segadors amb el cantant rossellonès Albert Bueno.

La prova s'ha dut a terme a la sala del restaurant de l'Estació de Perpinyà des del passat dilluns 12 de gener a les deu del matí i una cinquantena de persones l'han acompanyat en el moment d'aconseguir aquesta fita, al voltant de les dues del migdia. Entre els assistents, hi havia el cantautor Jordi Barre, i membres de la USAP i dels Dragons Catalans de rugbi.

Colet, que té 62 anys i és guia al Castellet de Perpinyà i treballa com agent del patrimoni de l'ajuntament de la capital nord-catalana, ha acabat les 124 hores de discurs cansat i afònic, tot i que ha afirmat sentir-se bé físicament. En les últimes hores, fins a les dues del migdia, la lectura ha sigut lenta, fruit del cansament. Colet, visiblement emocionat, ha explicat que ha dut a terme aquesta proesa perquè "consti" que el discurs més llarg del món "ha sigut en català".

A les deu del matí, ha igualat el record actual, amb 120 hores, i s'ha emocionat molt després de rebre els aplaudiments dels assistents. Tot i disposar ja del nou rècord, ha volgut continuar fins a les dues del migdia, tal com ha via previst des del principi.

La plusmarca actual, homologada al llibre Guinness dels Rècords, era de 120 hores i la va aconseguir l'indi Jayasimha Ravirala, el març del 2007 a la Universitat d'Hyderabad, llegint textos personals.

Durant aquesta setmana, Collet ha llegit textos i poesies sobre la història universal, la cultura de Catalunya, els refranys catalans, la llengua catalana, els Dragons catalans de rugbi, la USAP, el Barça, les seleccions catalanes i el pas del TGV per Perpinyà, entre d'altres.

La prova s'ha fet sota el control d'un notari i d'un metge, que ha fet el seguiment de l'estat físic de Colet durant aquests cinc dies. El metge ha explicat que el que ha fet Colet és "fora del comú", ja que una altra persona en les mateixes condicions hauria començat a delirar al cap de tres o quatre dies. Segons ha comentat, el fet que Colet tingui una gran resistència física gràcies a la seva afició per les maratons, el seu costum a fer rècords i la seva motivació han sigut claus per a la consecució d'aquest repte.

Informació extreta del diari Avui


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona vesprada Oreto:
Encara que hi haurá acabat fart de parlar...l'ha aconsegut¡¡
Quina força té que tindre per aconseguir-ho.A més,tots ens tendríem que sentir orgullossos de que el record Guiness d'aquesta categoría haja sigut en català.Encara que per a molts no siga la nostra llengua,forma part d'alguna manera de la nostra cultura i del nostre pais.Ante tot,una demostraciò de principis i d'amor a la seua identitat a la catalunya nord.
I pel que fa al grup Manel...ja sabies Oreto que m'hiba a agradar¡ La veritat es que si,em pareix tota una banda barcelonessa(es diu aixina?),molt bohemia,amb un estil propi.Anime desde açí a tots i en especial a tu per a que segueixem portant grups novels en catalá al blog¡
Adeu

Anònim ha dit...

Per fÍ arriben els meus comentaris¡¡¡
Crec que el problema a sigut que no el possaba com a anònim..
Disculpa les molésties.
Un salut,Lola.

Oreto Doménech ha dit...

Quines molèsties, dona? Coses de les tecnologies.

Molt interessant el teu comentari. El senyor Colet volia cridar l'atenció i ho ha aconseguit. M'agrada la gent que es proposa reptes.

Una abraçada.